• Nätdating!

  Nätdating!

  Gladapannkakan!

 • Jag på TV4 nyheterna!

  Jag på TV4 nyheterna!
 • DÅ!

  bild (1)
 • bild
 • Smärta AB!

  Smärta AB!
 • Cambridge kuriren-2008

  Cambridge kuriren-2008
 • Cambridge kuriren- 2009

  skanna0003-218x300
 • MITT LIV SOM VERONICA!

  Hej hej! Jag är en glad och social tjej på 36 år. Bor med mina 3 underbara barn i en bostadsrätt på landet. Mitt liv kretsar runt vikt, matlagning och inredning. Efter en viknedgång på 60 kilo så kommer min blogg handla mycket om kampen att hålla vikten och att försöka att äta rätt men också om hur livet kan se ut och påverka en efter en kraftig viktnedgång. Och självklart kommer jag även att skriva om mitt liv som städgalna,kakbakande, översociala 3 barns mamman :) Följ mig i mitt liv som Veronica

  Följ mig gärna på Instagram där jag heter:
  viktigawavva

  Son Johan F: 00-05-10
  Dotter Isabell F: 04-04-29
  Dotter Elise F: 08-11-27

  KONTAKT: wavva81@hotmail.com

  Follow on Bloglovin

 • Me!

  DSC00052
 • Hemmets journal

  Hemmets journal
 • Aftonbladet-2011

  297943_235378359840403_167941689917404_744882_568124_n
 • Kategorilistan :)

 • Expressen-2011

  Expressen-2011
 • Cambridge inspiration-2012

  Cambridge inspiration-2012
 • Lifestyle wellness-2012

  Lifestyle wellness-2012
 • Lifestyle Wellness-2012

  20121123-184841.jpg
 • Aftonbladet 2012

  Aftonbladet 2012
 • Damernas värld 2013

  iphone jan 2013 288
 • Expressen 2013

  Expressen 2013
 • Aftonbladet 2013

  Aftonbladet 2013
 • december 2021
  M Ti O To F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • RSS wavva

 • Arkiv

 • Mitt liv från övervikt till normalvikt

  Besökstoppen

 • Min familj

  Min familj
 • Instagram

  Följ mig!

Feedback tack publicerat av 8 mars 2016


Hej hej,

Jag har skrivit en problemlösande uppsats i mitt skolarbete och har valt att skriva om socker bland ungdomar. Eller rättare sagt -Hur ska vi få våra ungdomar att äta bättre mat.
Tänkte dela med mig av min uppsats och skulle bli mer än överlycklig om du skulle kunna ge lite feedback och kanske komma med några fler tips och synpunkter 🙂
Eftersom att jag inte har så många att bolla problemlösningen med så tänkte jag att jag skulle be mina läsare om lite hjälp 🙂 det är alltid bättre och roligare med egna erfarenheter.

Hur ska vi få våra ungdomar att äta bättre mat?

I dagens stressade samhälle så har det blivit en sorts trend att äta snabbmat. Man blir sugen på all sorts mat som är snabbåtkomlig och som gärna kickar igång energin till hjärnan snabbt. Man får ett så kallat sockerrus i kroppen som man känner att man mår bra av. Men detta “rus” varar bara en mycket kort tid och det dröjer inte länge innan hjärnan vill ha mer av det söta. Detta sockersug drabbar skolbarnens kostvanor vilket leder till en orkeslös kropp som dessutom inte orkar prestera energi under en hel skoldag. Man springer ner till skolans cafe där det säljs både godis, glass och ljusa frallor. Hjärnan är ständigt på jakt efter snabb energi för att kunna gå på högvarv. Inte alltför sällan så häller barnet i sig en burk energidryck innan lektionen börjar i tron om att man ska bli pigg och orka med hela lektionen. Allt detta hinner barnet med innan det är dags för skollunchen som också den alltför oftast är lagad av halvfabrikat som är sprängfyllt med tillsatt socker. Maten ligger hafsigt upplagt i silverkantiner längs en värmeslinga, den ser ganska så grå och tråkig ut och lockar inte hjärnan att vilja äta. Kroppen är redan i obalans efter förmiddagens sockerbehandling. Måste även tillägga att det inte alls är många ungdomar som äter frukost innan dom åker till skolan då dom hellre prioriterar att ligga kvar i sängen tills att de måste gå upp och skynda sig till skolan för att inte komma för sent. Frukosten är dagens viktigaste mål mat för speciellt unga som går i skolan. Har man hoppat över en nyttig och bra frukost, stressat hela morgonen för att komma i tid till skolan för att sen hälla i sig en Cola eller energidryck tillsammans med en ljus sockerfylld fralla med en ostskiva så kan man inte förvänta sig att kroppen ska bli stabil. Trötthet och orkeslöshet är en biverkning av gårdagens dåliga kosthållning och man kommer snabbt in i en ond cirkel där kroppen blir en slav under sockrets klor.

Barn är fruktansvärt bortskämda med snabbmat i dagens snabbt växande samhälle. Man väljer hamburgare och pizza framför en vällagad Svensk husmanskost, man tycker att man har fått i sig tillräckligt med grönsaker genom den lilla ynkliga och sladdriga gurkskiva som ligger klämd mellan dressing och ost i den största hamburgare man kan välja ur hamburgaremenyn. Många föräldrar har heller inte tid eller ork till att laga nyttig och bra mat till sin familj på grund av långa arbetsdagar och stress i vardagen. Det är även svårt att hitta näringsrik och bra mat utan tillsatt socker i dagens matvarubutiker. Endast 20% av alla livsmedel som finns i en mataffär innehåller inte tillsatt socker. Detta är verkligen skrämmande och oroväckande. I dokumentären “Supersize me” visar man olika bilder för barn, en bild på Pippi Långstrump och en bild på Ronald Mc Donald. Barnen kände inte igen Pippi men MC Donalds maskot visste dom namnet direkt på innan dom ens hade vänt fram hela bilden.

Det är samma sak gällande mina egna barn, dom har full koll på om de ska få te x hamburgare, pizza eller pannkaka i skolan. Dem vet exakt vilken dag det ska serveras och de längtar efter den dagen. Men med ett intag av 2-3 pannkakor eller en hamburgare kl:11.00 i skolan för att sen efter lunchrasten ha lektioner några timmar till, för att sen kanske gå på fritids till runt 16.00-17.00 när mamma eller pappa kommer för att hämta efter en hel dag på jobbet, man ska åka hem och ställa sig att laga mat som ska ge bra energi till hjärnan i flera timmar till nästkommande dag. Då är det inte så konstigt att barnet inte orkar med. Man kan inte förvänta sig att ett barn ska orka prestera en hel eftermiddag med 3 luftfyllda pannkakor i kroppen. Visst, dom kanske mättar för stunden. Men efter en timme vill kroppen ha mer! Och då är det inte mat hjärnan vill ha, utan den vill fylla på sitt sockerförråd som är helt uttömt vid det här laget.

Politikerna måste vakna upp och inse att det behövs läggas ner mer pengar på skolmaten. För inom en snar framtid så kommer kostnader för sjukdomar och sockermissbruk bli betydligt högre i samhället än vad kostnaden för bra och nyttig mat skulle bli. För om det fortsätter som det gör nu i samhället så kommer våra barn att bli sjuka vilket leder till att man inte klarar av skolan på sikt. Skolbespisningen måste börja servera bättre och mer näringsrik mat som är lagad från grunden, mer nyttiga och bra grönsaker och gärna nötter som kroppen står sig på länge, skolcafeterian måste ta bort alla sockerfyllda drickor, frallor med tomma kolhydrater samt choklad och glass. Istället börja sälja mörkt och fiberrikt bröd, mera  proteiner och massor med grönsaker, mera frukt och grönt samt nyttiga bär/fruktsmoothies istället för läsk. Föräldrar måste börja ta sitt ansvar som förälder och se till att ens barn går upp i tid för att hinna äta en bra och näringsrik frukost innan skoldagen börjar. Det är ALLA vuxnas ansvar att se till av våra barn börjar äta bättre och nyttigare mat, att se till att barnen äter frukost hemma och skolmaten i skolan. För om kroppen startar en morgon med en bra balans av näringsämnen och vitaminer så kommer kroppen att vilja ha helt vanlig traditionell husmanskost på skolan framför sockret i t ex hamburgarna på Mc Donalds.

IMG_0188

Tack på förhand 🙂 Kram